Abel Posse: Che Guevarův pražský příběh

Kód: 1346
Neohodnoceno
150 Kč
Skladem (1 ks)
Orig. název:

Los cuadernos de Praga (1998)

Žánr:
Literatura světováRomány
Vydáno: 2012Garamond
Počet stran: 253
Překlad: Blanka Stárková
Autor obálky: Marie Nováková
Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7407-145-4

Detailní informace

Detailní popis produktu

Román předního argentinského spisovatele a bývalého velvyslance v Československu oživuje příběh pobytu Ernesta Che Guevary v Československu , který je dodnes zahalen tajemstvím.
V životopise Ernesta Che Guevary stále zůstává neprobádaná významná kapitola: jeho tajný pobyt v Praze v první polovině roku 1966. Revolucionář tu pod falešn
ou totožností a se změněným vzhledem strávil několik měsíců po krachu své revoluční mise v Kongu a před posledním tažením v Bolívii, kde 9. října 1967 skončil i jeho život. Z Prahy se vší pravděpodobností řídil přípravu bolivijské akce, která se podle jeho představ měla stát ohniskem revoluční přeměny Latinské Ameriky a definitivního světového střetu mezi kapitalismem a socialismem.
Nejasné epizody z Guevarova života využil argentinský prozaik Abel Posse k pokusu přiblížit se revolucionářově osobnosti a jeho každodennímu životu v Praze. Guevara se tehdy skutečně stýkal v kavárně Slavia s mladými českými hispanisty a studenty pražské Filosofické fakulty, kteří ho zasvěcovali do socialistické reality, přesto zůstává v souvislosti s jeho utajenou návštěvou mnoho nezodpovězených otázek: Konfrontoval se Guevara s každodenností československého socialismu? A jak to, že neexistují žádné Guevarovy osobní záznamy z Prahy, jestliže si skutečný Che za každé situace vedl deník, psal úvahy a poznámky?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: