Staročeské zpěvy hrdinské a milostné

Kód: 1527
Neohodnoceno
180 Kč
Skladem (1 ks)

Text: Roman Koňařík
Nakladatelství Černý Drak
1. vydání, 12.2018, 148 stran, brožovaná, 110 x 166 cm, 
ISBN 978-80-907324-1-4

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rukopisy Královédvorský a Zelenohorský v novém vydání

„O pravosti Rukopisů tak přesvědčen jsem, jako že slunce na nebi ...“
František Ladislav Čelakovský (1799 – 1852)

Otázka pravosti Rukopisů Královédvorského a Zelenohorského je doposud nevyřešena, ačkoli je veřejnosti často předkládán opak. Mluví se o padělcích, avšak neexistuje spolehlivý důkaz, kterým by byla falzifikace podložena. Nelze tedy tyto vzácné literární klenoty zatracovat. Texty vznikly pravděpodobně ve 14. století, ale skutečný původ některých písní sahá až do pohanských časů. V novém vydání přinášíme oba Rukopisy ve věrné transkripci společně s Písní vyšehradskou a Milostnou písní krále Václava. Rukopis Zelenohorský je v novém doslovném překladu a celou knihu zdobí nádherné ilustrace Josefa Mánesa a Mikoláše Alše.

„Mne mají lidé za velkého českého básníka,
ale něco tak velkolepého a krásného, jako jsou básně RK, 
bych nedovedl napsati.“
Jaroslav Vrchlický (1853 – 1912)

Zájemce o naši pohanskou minulost jistě potěší, že právě vychází nové vydání Rukopisů, tentokrát vybavené rozsáhlou předmluvou shrnující důležitá fakta o sporech kolem RKZ. Ne nadarmo vydalo tuto knihu nakladatelství Černý Drak v edici „Písně dávné Slávy“ stejně jako nové vydání staroruského eposu „Slovo o pluku Igorově“. Připustíme-li totiž velmi pravděpodobnou možnost, že RKZ nejsou padělky, získáme tak další dílek do skládanky při odhalování pravdy o našich pohanských Předcích.
Obzvláště při pročítání zcela pohanského textu z Rukopisu Zelenohorského záhy pochopíme, proč jisté zájmy tak moc usilovaly o to, aby byl pergamen prohlášen za falzifikát. Oni tak často špinění pohané jsou totiž v RKZ vyobrazeni jako lid žijící v systému, který se ani zdaleka nepodobá představám o primitivních poloopicích, jak by naše Předky někteří lidé zejména z řad církve nejraději viděli. Toto oceňovali především naši velcí obrozenci; ti tak získali pádnou zbraň proti domýšlivým Němcům, kteří si za poslední tři staletí vybudovali svůj historický konstrukt, do něhož zapojili Slovany v podstatě jako podřadný lid.
Kniha je vyzdobena starými iluminacemi a ilustracemi od našich velkých mistrů Josefa Mánese a Mikoláše Alše, takže působivé literární dílo získává i obrazový doprovod, jaký si jistě zaslouží.

Z Rukopisu Zelenohorského (orig. text):
„Nechvalno nám v Němcěch iskati pravdu,
U nás pravda po zákonu svatu,
juže prinesechu otci naši…“

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: