Joseph Anton: Vzpomínky - Salman Rushdie

Kód: 1643
Neohodnoceno
250 Kč
Skladem (>5 ks)

Autor Salman Rushdie 

Žánr naučná 

Nakladatelství Paseka 

Počet stran 564 

Rok vydání 2012 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Příběh dlouho očekávané knihy vzpomínek Salmana Rushdieho se začíná odvíjet 14. února 1989, kdy se britský prozaik indického původu dozvěděl, že byl ájatolláhem Chomejním právě odsouzen k smrti za autorství románu Satanské verše, podle íránského duchovního vůdce namířeného proti „islámu, Prorokovi a Koránu“. Počínaje tímto dnem se Rushdieho život proměnil v drama provázené úzkostí a nejistotou, přesuny z jednoho utajovaného místa na druhé, strachem o blízké a v neposlední řadě nutností nepřetržité policejní ochrany. Když byl vyzván, aby si pro tento účel zvolil krycí jméno, zvolil kombinaci křestních jmen dvou svých oblíbených autorů, Conrada a Čechova: Joseph Anton.

V jedinečném vylíčení vlastního osudu přibližuje Rushdie vůbec poprvé, co pro něj a jeho rodinu znamenalo devět dlouhých let skrývání a jaký dopad měla ustavičná hrozba smrti na jeho život i literární tvorbu. Nevyhýbá se problematickým ani humorným okamžikům svého soužití s policejními specialisty, dokáže otevřeně popsat krize ve svém manželském životě, složitý vztah k vlastnímu otci i rozdílné postoje politiků, novinářů a spisovatelů k jeho případu.

Fascinovalo-li Rushdieho dosavadní literární dílo především autorovým brilantním vypravěčstvím a jiskřivou imaginací, jeho vzpomínky bezpochyby upoutají svou otevřeností, dramatičností či samotnou formou, jíž se autor rozhodl literárně uchopit vlastní životní osud. Zpráva o něm je o to významnější, že boj za svobodu slova, se kterým zůstává Rushdieho případ neodmyslitelně spojen, není na řadě míst dnešního světa zdaleka ukončen.

Salman Rushdie (1947) je jedním z nejpřekládanějších současných britských prozaiků. Jeho literární dílo bylo vyznamenáno řadou mezinárodních ocenění a dosud přeloženo do sedmatřiceti jazyků.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: