Vaše Dana Medřická - Václav Vydra, Bohumila Spisarová

Kód: 2327
Neohodnoceno
50 Kč
Skladem (1 ks)

antik - stav dobrý

Žánr

Literatura naučná, Biografie a memoáry

Vydáno 1995, Kvarta

Počet stran 248

Jazyk vydání český

Autor obálky Jana Vysoká

Vazba knihy pevná / vázaná s přebalem

ISBN 80-85570-56-4

Detailní informace

Detailní popis produktu

Dana Medřická vytvořila na jevištích, ve filmech, v rozhlasu a televizi na sta dramatických postav. V trvalé paměti obecenstva zůstala především její divadelní a filmová Slávka Hlubinová, Líza z Obchodníka s deštěm, Erži Orbánová z Kočičí hry a titulní postava ze hry Romeo a Julie na konci listopadu. Role, do nichž vložila kus vlastního života a mimořádný prožitek, který divák vycítil. Vznikla vzácná "zpětná vazba", dojem, že herečka oslovuje právě jeho a on má potřebu jí za to poděkovat, svěřit se se svými starostmi, zkrátka reagovat. Svědčí o tom desítky soukromých dopisů, jež Dana Medřická od neznámých lidí dostávala a bylo-li vhodné, i na ně odpovídala.
Je zvláštní, že teprve nyní, poprvé, vychází tato kniha - vzpomínka. Otevírá ji vlastní vyprávění umělkyně, přibližující její dětství, dospívání a počáteční angažmá v Brně, Plzni, pak v pražské Uranii. Psala je jako úvodní kapitoly své chystané knihy, již však nestihla dokončit - zůstala torzem.
Svazek uzavírá rovněž svědectví osobní - jejího syna Václava Vydry nejml., třetího pokračovatele tradice slavného hereckého rodu. Mezi nimi jsou kapitoly sestavené divadelní kritičkou Bohumilou Spisarovou z rozličných dokumentů, kritik, deníků. Plasticky z nich vystupuje osobnost Dany Medřické, herečky, která skutečně byla "naše".

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: