Cawdor - Robinson Jeffers

Kód: 2693
Neohodnoceno
100 Kč
Skladem (1 ks)

antik - stav dobrý

Žánr

Poezie

Vydáno 1979, Práce

Orig. název

Cawdor, 1928

Počet stran 176

Jazyk vydání český

Překlad Kamil Bednář

Ilustrace/foto Josef Liesler

Vazba knihy pevná / vázaná s přebalem

ISBN 24-086-79

Náklad 55 000 ks

Detailní informace

Detailní popis produktu

Poéma Cawdor vznikla roku 1928 a patří k vrcholným dílům Jeffersova úsilí obnovit v moderní podobě na obrazech soudobých morálních a společenských konfliktů mohutnou účinnost antické tragédie. Podle Jeffersova pojetí se pohled na extrémní utrpení v tragédii stává očistným procesem, při němž si člověk uvědomuje, jak leckdy svým jednáním, třebas nijak krutým, balancuje, aniž tuší, na pokraji propasti. Ale prostřednictvím tragédie se můžeme dobrat pochopní záhad v lidské pýše, a tak se tragédie může stát výstražným momentem a regulátorem našeho jednání.
Jméno pro svého hrdinu zvolil Jeffers ze Shakespeara. V Macbethu je zemský dvorec Cawdor Castle, ležící v severním Skotsku u Nairnu. Ústřední postava však není starší, sveřepý farmář Cawdor, ale mladičká Fera, dcera životního ztroskotance. Je z rodu Médy, Kasandry, Elektry i lady Macbeth. Lpí na ní kletba pošpiněného smutného dětství, ale je v ní už i moderní konfúzní sobectví.

Je až neuvěřitelné, kolik bohatého děje dokázal autor vtěsnat do svého komorního díla, kolik vášně, bolesti i lidského utrpení do něho vložil a jak se přitom vypořádal se základními otázkami lidských vztahů.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: